MEGOSZTÁS

Hála a Godox precízen kifejlesztett vakurendszerének, ma már valóban ott a stúdiód, ahol éppen fotóznod kell. Sorra is vennénk, hogy mik a lehetőségeid, ha mobilstúdiót építenél, vagy bővítenél. A második részben, a komolyabb felszerelésekkel foglalkozunk.

A cikk első részében bemutattuk a Godox X-System vakuvezérlő rendszer alapjául szolgáló rádiós kioldókat, illetve a Godox széleskörű rendszervaku kínálatát.

Bár a rendszervakuzás egy remek dolog, és rengeteg munkát meg lehet oldani ezekkel a kis eszközökkel, aminek a határait a Godox V1 mégjobban kitolta, de van, hogy a jellemzően kb. 75Ws körüli teljesítményt produkáló kisvakuknál komolyabb eszközökre van szükség terepen. A Godoxnak erre is van a piacon szinte egyedülálló megoldása. A nagyobb, 200, 400 és 600Ws-os, lényegében moduláris PRO széria ráadásul az X-Systemnek hála kompatibilis nem csak a korábban említett rádiós kioldókkal, de a rendszervakukkal, és egyes újabb LED lámpákkal egyaránt, így könnyedén rendszerbe illeszthetjük ezeket vegyesen is.

Godox PRO széria

Aki komoly világításban gondolkozik, annak a Godox PRO szériája egy költséghatékony, mégis top minőségű választás. Amellett, hogy a Godox eddig is jó minőségű vakukat gyártott, a PRO szériájával tovább emelte a lécet. Ezek még jobb kidolgozású és fényminőségű, akkumulátoros stúdióvakuk, melyek gyors működést, stabil villanásokat, és ami az egyik legjobb fícsörük, hogy rendkívül pontos színhőmérsékletet kínálnak a fotósoknak. Lássuk sorban:

Godox AD200 PRO

A Godox AD200-ra sokszor csak “zsebvakuként” hivatkozunk a Mikrosatnál, bár gyakran a Godox is pocket-flashnek titulálja. Ez egy kompakt méretű, mégis 200Ws-os teljesítménnyel, és cserélhető villanófejekkel rendelkező, TTL+HSS-képes mini-stúdióvaku. Azt hiszem nem túlzom, ha azt mondom, hogy többmillió fotós nagy kedvence a világon. Akkuról működik, sokáig bírja egy töltéssel, kellően nagy ereje van a külsős munkákhoz, és a villanófeje lehet csupasz villanócsöves a különféle fényformálókhoz (Godox S-Type Bowens adapterrel), 35mm-es reflektoros fej a max fényerőhöz, LED-fej a videós felhasználáshoz, illetve kör alakú villanófej a további modularitáshoz, hiszen ehhez mágneses kiegészítők, fényformálók egyre komolyabb garmadája áll rendelkezésre, melyek használhatók a Godox V1 rendszervakuval is…sőt egy speckó adapterrel bármilyen rendszervakura felcsatolhatók.

A Godox AD200 PRO ráadásul sokszorozhathó is, létezik hozzá vezetékes hosszabbítású iker-fej (Godox AD-B2) is, így két AD200-at együttesen használva 400Ws-ot kapunk, ráadásul olyan kis függesztett tömeggel, amit egy egyszerűbb boom állvány is könnyedén elbír.

Godox AD400 PRO

A komolyabb PRO-szériás TTL+HSS, akkus stúdióvakuk kisebbik verziója. Tűpontos működés és színhőmérséklet jellemzi, 400Ws teljesítmény, továbbá nem csak akkuról, de AC-adapterrel hálózatról is működtethető. Alaphangon saját fényformáló bajonettel rendelkezik, de ez csak azért van, hogy kompakt méretű tudjon maradni (ld. fent az összehasonlítást). Gyárilag jár hozzá azonban felcsatolható Bowens-bajonettes adapter…vagy Elinchrom, Broncolor, vagy Profoto, így szinte korlátlan mennyiségű fényformálót fogadni tud.

Godox AD600 PRO

A PRO széria legerősebb tagja, a 600Ws-os, rendkívül népszerű AD600 PRO TTL+HSS stúdióvaku, mely tudásban a világ legjobb minőségű stúdióvakuival vetekszik, ráadásul töredék áron. Beépített Bowens bajonettje van, az ernyőreflektor a design szerves részét képezi, de természetesen levehető. Működtethető hálózatról is AC-adapterrel. Az AD600 PRO vakunak a LED beállítófénye is olyan erős, hogy beltérben modellfényként, vagy alap videós munkákhoz munkafényként is jól használható.

További Godox vakuk

A Godox kínálata természetesen itt nem áll meg. Például a 600Ws-os, akkus vakuból létezik egy egyszerűbb, manuális, “nem-PRO” változat is, a Godox AD600BM, amihez szeparálható boom-villanófej (H600P), illetve teljesítmény duplázó (1200Ws H1200) kiegészítő is vásárolható.

Ha meg nem akkumulátoros vakukról beszélünk, hanem stúdióba való hálózati vakukról, úgy számos további típus áll a fotósok rendelkezésére, melyek az X-System rendszerű, 2.4GHz-es rádiós kioldásnak köszönhetően szintúgy kompatibilisek az akkus vakukkal és rendszervakukkal egyaránt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .