MEGOSZTÁS

A Godox nemrégiben megújította az egyik vakuvezérlőjét, ami annyira jól sikerült, hogy immáron a két profi vakuvezérlő közt szinte csak az egyéni ízlés dönthet.

Sokáig csak az X1-T vakuvezérlő volt az egyedüli a Godox kínálatában, majd érkezett a sokkal szofisztikáltabb kialakítású XPro. A nevében is benne volt a Pro jelző, nem véletlenül, ugyanis az XPro hatalmas kijelzővel, és dedikált gombokkal rendelkezett, így X1-T kioldót csak az vett, akinek szüksége volt a külön vakupapucsra a kioldó tetején. A Godox X2-T érkezésével azonban mindez megváltozott, a gyártó teljesen áttervezte a kezelését, sőt extra funkciót is kapott az XProhoz képest, így pedig már más a gyermek fekvése, amennyiben a két kioldó közt választanánk.

A Godox X2-T tehát jóllehet messziről nézve változatlan formájú maradt, de ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy jelentős változásokon esett át:

Dedikált csoport-gombok

Az XPro egyik nagy előnye a dedikált gombsor volt, amelyekkel az állítani kívánt vakucsoportokat választhatjuk ki. Immáron az X2-T-n is vannak ilyenek, ami jelentősen meggyorsítja és könnyíti a kezelést. A fentiek miatt a Group gomb helye felszabadult hátul, és átvehette azt az üzemmódválasztó gomb.

Nagyobb vezérlőtárcsa

A fő vezérlőtárcsa alulra került, így könnyebben kezelhető, a hátsó traktus pedig letisztult ezáltal, és valamivel nagyobb kijelzőt is kaphatott a kioldó. A teszt alapján arra jutottam, hogy ez az új tárcsa egy fokkal könnyebben jár a kelleténél, lehetne egy kicsit “racsnisabb”, feszesebb, de mindenképpen jobban kezelhető, mint a régi verzió.

Új vakucsatlakozó rögzítés

Az X2 is megkapta a billenős rögzítési mechanikát, ami nagyon ráfért, hiszen a korábbi verzió lapos kialakítása igencsak nehézkessé tette a régi szorítógyűrűs megoldás használatát. A Sony-verzió talpa ez esetben is sajnos műanyagból készül. (A képeken egy Fuji-verzió látható)

A fentieken túl megújultak a vezérlő oldalán található kapcsolók is, nagyobbak lettek, és precízebben működnek, a másik oldalon pedig modernebb USB-C csatlakozót találunk.

A Godox X2-T-be a cég bluetooth-t is szerelt, így a Godox applikációját használva lehetőség van a távoli vakukat telefonról-tabletről is vezérelni. Ez úgy történik, hogy az app az X2-T-nek adja az infót bluetooth-on, a kioldó pedig a szokásos X-System rádiójelén kommunikál a vakukkal, vagyis egy ilyen szettben az X2-T kioldó lényegében csak egy közvetítő szerepet lát el. Hasznos funkció lehet ez például tárgyfotózásnál, amennyiben a kamera rögzített pozícióban van, és nem akarunk hozzányúlni, mert mondjuk kompozit fotó elemei készülnek, vagy épp nem férünk hozzá a kioldó kezelőfelületéhez, mert a kamera magasan van, és lefelé néz. Őszintén szólva én próbáltam a teszt miatt a dolgot, de az első 2-3 próbálkozásnál se az iPhone XS Maxom, se az itthon lévő iPhone 7 nem látta a Godox kioldót, sem a Godox saját appjában, sem a gyári bluetooth menüben. Cirka a 4. próbálkozásra meg egyszer csak jó lett. Így néz ki az app működés közben, egyébként egészen kezes egy jószág:

Ahogy a házon lévő kezelőszervekkel, úgy az applikációban is állítani tudjuk a vakuerő mellett a modellfényt és a hangjelzést is, továbbá tudunk egyszerre minden vakut azonos mértékben módosítani.

A Godox X2-T esetében az AF segédfény már mirrorless kamerákkal is működik, mellesleg ez igaz az XPro-ra, és tudtommal az X1-T-re is, utóbbiak esetében viszont csak firmware frissítés után, míg az X2-T esetében alaphangon. Ilyenkor ugyanis a menüben megjelenik egy új AF menüpont, ahol be lehet állítani, hogy DSLR-rel, vagy MILC kamerával használjuk a kioldót. Mirrorless használata esetén itt át kell állítani a gyári DSLR beállításról, eztán fog működni a ház oldalán lévő AF-segédfény kapcsoló (aminek ON állásban kell lennie értelemszerűen ahhoz, hogy működjön a segédfény).

Ami a normál működést illeti, nincs semmi extra újdonság, továbbra is vezérelhetjük a vakukat TTL, vagy Manuál módban, illetve a kettőt vegyíthetjük is, pl. A-csoport TTL-ben, B-csoport Manuálban villan. A HSS gyorsszinkron és a 2. redőnyre szinkronizálás természetesen ennél a kioldónál is támogatott. A kioldó továbbra is két AA-elemmel működik, az építési minőségébe pedig nemtudok belekötni, leszámítva a korábban már felemlegetett új vezérlőtárcsát, ami lehetne határozottabb is.

Összegzés

A Godox X2-T a sok újítással gyakorlatilag a Godox csúcs kioldója lett, hiszen a Bluetooth kapcsolat által többet tud a Godox XPronál. Ami a kezelését illeti, nagyon sokat javult az előd X1-hez képest, majdnem olyan könnyű kezelni, mint az XPro kioldót, annyi csak, hogy itt egyszerre három vakucsoportot látunk, míg az XPron a összeset, és azon azért lényegesen több a dedikált gomb. Cserébe az X2-T kínál felső TTL-vakupapucsot, így rá tudunk tenni még egy vakut, vagy massszívabb segédfénynek egy kisebb LED-lámpát, stb. A Godox XPro jelen állás szerint úgy tudná ismét átvenni a zászlóshajó szerepét a Godox vakuvezérlők közt, ha nem csak Amerikában lenne elérhető az XPro II, ami szintén rendelkezik Bluetooth kapcsolattal.

A Godox X2-T kioldó 24.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
8
Használati élmény
7
Funkciók
9
Ár/érték arány
10
MEGOSZTÁS
Előző cikkMint a filmesek – világítás alapok
Következő cikkKörnyezeti fény kiegészítése vakuval
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .