MEGOSZTÁS

A legtöbb fotós előszeretettel használ softboxokat. De miért?
Nincs még egy olyan fényformáló ami ennyire természetes, lágy fényt képes adni. Nem csak főfényként használva, hanem kiegészítő vagy hajfényként esetleg a háttér megvilágítására is jól bevethető. Egyetlen fotóstúdió sem létezhet nélkülük, de ha Te egy rendszervakut vagy más fényforrást használsz talán akkor is a softbox a legjobb választás!

Octobox és octobox méhsejtráccsal

Mi az a softbox?
A softbox nem más mint egy fényformáló, mely lágyítja, irányítja a fényt!
Nagyon fontos, hogy önmagában nem képest fény kibocsátani. Mindig egy vakura vagy lámpára kerül fel. 
Egy olyan “doboz” amely egyik felén csatlakozik a fényforrásunkhoz, a másik oldalán pedig diffúzorokon (fénylágyító előtét) keresztül bocsátja ki a fényt. A belső felülete ezüst, ritkábban fehér, ez segít abban, hogy a vakuból vagy folyamatos fényű lámpából érkező fény a softbox falain belül ide-oda “pattogva”  minden irányba szétszóródik és csak a diffúzorok irányába tud kilépni.

Softbox, Octobox, Parabolabox

Hogy épül fel?
A mai modern softboxok burkolatát fém vagy üvegszálas pálcák feszítik ki. A pálcák egy softbox gyűrűbe csatlakoznak. Attól függően, hogy milyen boxról beszélünk, négy (téglalap alakú) nyolc (octobox) vagy tizenhat (parabola softbox) pálca szükséges.
Egy profi softbox két diffúzort (fénylágyító előtétet) tartalmaz, ezek patentokkal, kapókkal vagy tépőzárral rögzülnek. Egyes softboxoknál tartozék lehet a méhsejtrács is de erről később.

Mikrosat PRO softboxok

Diffúzorok
Ahogy már azt említettem a diffúzorok fénylágyító előtétek. A rajtuk áthaladó fény sokkal selymesebb lesz ennek hatására a keletkező árnyékok is szelídülnek.
A belső diffúzor a softbox közebén található, segít a boxon belüli fény szétszórásában a külső diffúzor pedig a box külső pereméhez csatlakozik, ezzel tovább lágyítva a fényt.

Bizonyos esetekben lehet variálni egy – egy diffúzor elhagyásával, így módosítva a fény jellegét. Például ha a külső diffúzor nem kerül fel, sokkal keményebb, karakteresebb fényt kapunk.
Kétféle külső diffúzor típus létezik. Az egyik tépőzárral belülről rögzül (recessed) a másik a box külső peremére húzható rá (flat). A profi külsőleg ráhúzható diffúzorok jellemzően egy fekete peremmel vannak ellátva, ettől tökéletes egyenes vonalakkal szegélyezett diffúzort kapunk, ami tárgyfotózásnál, tükröződő tárgyaknál lehet érdekes.

Mit befolyásol a mérete?
Ez egyszerű! Minél kisebb a box felülete annál keményebb a keletkező fény, erősebbek az árnyékok. Minél nagyobb a felület annál lágyabb, puhább fényt kapunk, az árnyékok akár teljesen eltűnnek.
Ha egy portrét fotózol és lehelet finom árnyékokat szeretnél válasz egy nagy méretű octobokot, 150 vagy akár 200 cm-es változat is szóba jöhet. Abban az esetben ha egy karakteres férfi portrét szeretnél végeredményül látni használj kisebb softboxot akár méhsejtráccsal kiegészítve.

Mindkét esetben 3 méter távolságban volt a softbox.

Mit befolyásol a távolsága?
Ez is egyszerű! Nem csak a softbox mérete számít ha a fény lágyságáról beszélünk. Hiába választunk egy nagy softboxot ha azt távol helyezzük el a fotózott témánktól a fénye keményebb lesz. Akkor ha ugyanazt a nagyméretű softboxot közel helyezed el a felület megnő a fotózott alanyunk szemszögéből vizsgálva így máris teljesülhet a lágy fények utáni vágyunk.

Balra: 60×60 cm softbox fél méter távolságból
Jobbra: 60×60 cm softbox két méter távolságból

Jól látszik a két kép között a különbség. Az első képen ahol a softbox közel volt a cipőkhöz nagyon finom átmenetű árnyékok keletkeztek.
Amikor ugyanez a softbox távolabb került, az árnyékok sokkal harsányabbak, élesebbek lettek, nem olyan finom az átmenet.
Azt is érdemes megnézni, hogy a kis távolságban lévő softboxnál mennyivel gyorsabban “fogy el a fény” (balról jobbra), míg a távolabb helyezett softboxnál a teljes kép egyenletesebb megvilágítást kap.

Mire jók a különböző formák?
Négyszög? Téglalap? Stripbox? Octobox? Parabolabox?
Többféle forma közül is választhatunk. Tárgyfotóknál előszeretettel használunk téglalap vagy négyszög alakú boxokat, de bizonyos esetekben portré képeknél is előnyös, mivel a softbox formája tükröződik a szemben, egy ablak fényét így könnyen lehet szimulálni. Portré és divat fotózásoknál előszeretettel választják a fotósok a nyolcszögletű octoboxot vagy 16 szögletű parabolaboxokat. Ilyenkor a szemben egy természetesebb körhöz (mint a nap) hasonló tükröződés keletkezik. Üvegek fotózásakor okos választás a kisebb méretű (30×90 cm) stripboxok (keskeny, hosszú softbox), egész alakos ember fotózásához élfényként pedig ennek nagyobb változata (30x180cm). A keskeny hosszú softboxok jól használhatóak hátterek egyenletes kivilágításához is.

Tükröződés a szemben
A szem egy tükör, ezért sok esetben jó kiindulási alapod ad amikor azt vizsgáljuk, hogy egy adott világításhoz milyen és hány fényformálót használtak.

Bal fent: parabolabox, Jobb fent: 2 db stripbox
Bal lent: octobox méhsejtráccsal, Jobb lent: Körlámpa

Mi az a softbox gyűrű és adapter?
A softboxgyűrű (speedring) ahogy a nevében is szerepel egy fém gyűrű, mely lyukakat tartalmaz különböző elosztásokban, ide csatlakoznak a pálcák. A gyűrű belső részébe tehető az “adapter”, ez szükséges ahhoz, hogy a softboxunkat a vakunkhoz vagy lámpánkhoz rögzítsük.
A stúdióvakuk különböző fényterelő csatlakozásokat használnak, ebből a legelterjedtebb a BOWENS vagy más néven S-Type csatlakozás. A fényterelő csatlakozást Bajonettnek is nevezik.
A softbox gyűrű belsejébe helyezhetőek tehát a különböző Bajonett csatlakozású adapterek.
Adapterből kétféle méret is létezik, 144 és 152mm átmérőjű. Ezt mindenképp vegyük figyelembe vásárláskor, ha a softboxnak nem része a softboxgyűrű és az adapter.

Mi az a méhsejtrács és mire használható?
A méhsejtrács egy fekete rács mintázatú szövet előtét, amit a softbox elejére lehet tépőzárral rögzíteni. A lényege, hogy a softboxból kilépő fény terjedését korlátozza, egy irányba tereli, ezzel karakteresebb irányítottabb fény jön létre.

60 x 60 cm-es softbox méhsejtrács nélkül (balra) és méhsejtráccsal (jobbra)
Hogyan használd a softboxot és tartozékait

Tényleg nehéz egy softboxot összerakni?
Szerencsére manapság igencsak elterjedtek az ernyőként nyitható softboxok, octoboxok. Amikor softboxot szeretnél vásárolni mérlegeld magadban, hogy fix helyen, például egy stúdióban használod majd, ahol van hely összerakva tárolni, vagy folyamatosan hordod külső helyszínekre. Egy stúdióban egyszer összerakod és jó eséllyel többet szét sem szeded, de ha folyamatosan cipeled érdemes nyitható típust választani.
Az összerakható softboxok között is vannak igen egyszerűen installálható darabok, de kis gyakorlással bármely softbox összerakható 1-2 perc alatt.

Softbox összeállítása

Mi a különbség a softboxok és ernyők között?
Gyakran elhangzó kérdés. Manapság az ernyők kevésbé népszerűek, mindenki softboxot szeretne használni. Pedig az ernyőknek is megvan az előnye, hasonlóan lágy fényeket biztosít mint a softbox, nagyon kis helyen elfér, csak kinyitod és használod és nagyon olcsó.
A softboxok irányított, lágy fényt adnak míg az ernyők kevésbé kontrollálhatók. 

TIPP: Szeretnél különböző fényformálókat összehasonlítani kattints IDE!

Softbox vs. ernyő

Softbox jellegű fényformálók
Próbáld ki! A böngésződ keresőjébe írd be a “softbox” kulcsszót. Gyakorlatilag elvétve fogsz olyan találatokat kapni amik valóban igazi softboxot takarnak.
Az olcsó kompakt fénycsöves lámpáknál előszeretettel használnak ilyen softbox megnevezésű fényformálókat de ezek csak az adott lámpával használhatóak, csak egy diffúzoruk van és a minőségük messze elmarad a komoly társaiktól.

Egy másik csoport az ernyőboxok, ezek már inkább nevezhetők softboxnak. Ezek ténylegesen ernyőként nyitható megoldások, a fényforrást a boxon belül helyezzük el és indirekt módon jellemzően rendszervakukkal használjuk.

Ernyő softbox
Nem ugyanaz mint egy ernyőként nyitható softbox

Mire figyelj softbox vásárlásakor?
Gondold át, milyen fényforrásra fogod rátenni. Vedd figyelembe, ha nagy teljesítményű halogén lámpával tervezed használni akkor mindenképp magasabb minőségű hőálló típust válassz, akár szellőző nyílásokkal ellátott változatot.
Akkor ha sokat hordod helyszínekre vagy kültérre, könnyű ernyőként nyitható megoldást keress.
Rendszervakuknál ne válasz túl nagy méretet, mert a rendszervakud nem képes túl nagy szögben világítani (csak előre vetít fényt, nincs oldal irányú fényterjedés mint a stúdióvakuknál), így 100×100 cm, 80×120 cm softbox vagy 120 cm octoboxnál nem biztos, hogy érdemes nagyobbat venned.
A legjobb eredmény elérése érdekébe nézd meg, hogy a kiválasztott softbox diffúzora UV védelemmel ellátottak e.

Nem szentírás, de portré képek készítéséhez válassz 100 – 150 cm közötti octoboxot, ezt bátran tudod használni egész alakos fotózásoknál is. Tárgyfotóknál biztos jó döntés a keskeny stripbox vagy kisebb méretű téglalap formájú softboxok (persze ez függ a fotózott tárgytól is).
Boros – sörös üvegek fotózására szerezz be két 30×90 cm vagy hasonló méretű softboxot.
Élfények létrehozására, vagy háttér egyenletes kivilágítására használj hosszó stripboxokat (pl. 30×180 vgay 40×180 cm).

Kimaradt valami? Nem minden kérdésedre kaptál választ? Írd meg az adam@mikrosat.org címre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .