MEGOSZTÁS

Videózás mobiltelefonnal? Igen!
A jelenlegi karanténhelyzet és az amúgy is megváltozott fotózási, videózási szokásoknak köszönhetően egyre szélesebb körben terjednek a mobil telefonos kiegészítők, tartók, mikrofonok, mobilos világítástechnika.
Cikksorozatunk első részében a mobiltelefon rögzítéséhez adunk néhány tippet, hogy még profibb tartalmakat készíthess!

Fotózás, videózás mobiltelefonnal
Fotózás, videózás mobiltelefonnal

Az egyik legfontosabb tényező, a minőségi felvételek előállításának a telefonunk megfelelő rögzítése.
Nagyságrendekkel jobb eredményt érsz el, ha nem kézben tartod a telefont, hanem állványra vagy más tartóra rögzíted. Így megszűnik a remegés és a felvétel minősége is sokkal szebb lesz.

TIPP: Tervezd meg, milyen platformra szánod a videódat és ennek megfelelően fekvő vagy álló formátumban vedd fel!

Régebben egyértelmű volt, hogy a videók felvétele mindig fekvő módban történt, mivel alapvetően mindenki TV-ben nézte meg ezeket.
Ma viszont a leggyakoribb eszköz amin tartalmat fogyasztunk a mobiltelefonunk. Egy Insta vagy Facebook storit viszont álló formátumban lapozunk, így célszerű az ide szánt felvételt is álló formátumban felvenni.

A mai telefonok fényképezője már rendelkezik manuális beállítási lehetőségekkel. Ez az jelenti, hogy Te választhatod ki milyen rekesszel, záridővel vagy érzékenységen készítsd el a fotódat. Bár nem annyira széles a lehetőség mint egy igazi fényképezőgépnél, de elég jó perspektívák nyílnak meg ezzel.
Egy esti képnél például beállíthatod, hogy alacsonyabb érzékenységgel (ISO) de hosszabb záridővel fotózz, így kevésbé lesz zajos a kép, viszont megnő a bemozdulás esélye. Ilyen esetben is jól jön egy állvány.

A videózás mobiltelefonnal mára már teljesen hétköznapi jelenség lett. Az egyre jobb minőségű és több lencsés telefon kameráknak hála Te is könnyedén válhatsz profi operatőrré!

Szeretnénk pár remek eszközt bemutatni ami segítségedre lehet!

Telefontartó csipesz
A mobil telefonodat tudod vele állványhoz vagy más tartóhoz rögzíteni az alsó részén található menetes csatlakozással(1/4″). Mivel állítható a befogó rész, minden telefonnal kompatibilis.

Manfrotto Pixi Clamp
Felső részén egy plusz tartóval mikrofonok vagy LED lámpák számára

Mini állvány
Remek megoldás ha az asztalra keresel egy kis tartót. Az állvány tetején egy gyorsan beállítható gömbfej foglal helyet, ehhez csatlakozik a telefontartó. A telefontartót levéve akár fényképezőgéppel is használhatod!
Bővebben ide kattinva olvashatsz erről az állványról!

Fotó állvány
Egy nagyméretű fotóállvány még több mozgásteret biztosít, szélesebb tartományban tudod beállítani a kamera / telefon pozícióját. Elsősorban fényképezőgépekhez ideális, de telefonhoz, tablethez is tökéletes.
Az új Manfrotto Element MII állványok között találsz olyat amihez tartozika telefontartó és egy bluetoothos távirányító is!

TIPP: Érdemes fejmagasságban elhelyezni a telefonodat, nem előnyös ha Te állsz és alacsony nézőpontból veszed fel.

Manfrotto Element MII

Snake Arm
Számos olyan helyzet előfordulhat ahol túl szűk a hely, hogy állványt használj. Ilyen esetekben jöhet jól például a Snake Arm. Könnyedén rögzítheted csőre vagy lapos felületekre is a satu segítségével

Magic Arm
Egy Magic Arm is jó szolgálatot tehet, szintén a telefon szabadabb rögzítésében. Egyetlen rögzítő segítségével három különböző rögzítési pontot oldhatsz fel, így könnyedén változtathatod a telefon pozícióját.

Motoros stabilizátorok
Akciódús felvételekhez célszerűbb elrugaszkodni a fix rögzítéstől! De, hogy fogsz akkor stabil rázkódásmentes videókat készíteni? A motoros kamerastabilizátorok lesznek segítségedre.
A stabilizátor kiküszöböli a mozgásból vagy a kezed remegéséből adódó instabilitást.

Tovább a 2. részre –>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .