MEGOSZTÁS

Videózás mobiltelefonnal? Igen!
A jelenlegi karanténhelyzet és az amúgy is megváltozott fotózási, videózási szokásoknak köszönhetően egyre szélesebb körben terjednek a mobil telefonos kiegészítők, tartók, mikrofonok, mobilos világítástechnika.
Cikksorozatunk második részében a világításhoz adunk néhány tippet, hogy még profibb tartalmakat készíthess!

videózás mobiltelefonnal
videózás mobiltelefonnal

A fotózás és videózás egyik legfontosabb tényezője a fény!
A fény nem csak azért fontos, hogy láthatóvá tegye azt amit mutatni szeretnénk, minden egyes megvilágítás más-más hangulatot teremt. Egy sötét, kontrasztos felvétel drámai, ellenben egy világos jól bevilágított kép kellemesebb, nyugalmat árasztó hatást kelt.

Szinte minimális az esélye, hogy egy felvétel során a rendelkezésre álló fény megfelelő lenne, ezért a megfelelő világítást mesterségesen kell létrehozni, de úgy, hogy az természetesnek tűnjön.

Elsősorban nem profi filmkészítéshez szeretnénk tippeket adni, inkább olyan dolgokhoz, mint a vlogolás, youtube, instagram videók, videó konferenciák korrekt megvilágítása.

Szerencsés időben, ha szépen süt a nap, egy jó fekvésű lakásban is megfelelő fény keletkezik. De ha borult az idő, vagy már lement a nap szükségessé válik a mesterséges megvilágítás.

Az általunk létrehozott fényekben az a jó, hogy mi irányíthatjuk őket, nem nekünk kell alkalmazkodnunk. Megválaszthatjuk az irányát, az erejét vagy akár a színhőmérskletét is. Variálhatunk a fények keménységével, lágyságával is.

Mobiltelefonhoz illeszkedő LED lámpa

A legegyszerűbb megoldás lehet egy kicsi akár telefon méretű LED lámpa. Vannak olyan, direkt telefonokhoz tervezett típusok amik mágnessel képesek a telefonhoz csatlakozni, így könnyen együtt kezelhetőek., nem igényelnek más rögzítési megoldást. Ráadásul beépített akkumulátorral rendelkeznek, ezáltal az áramellátásuk is megoldott.

Világítástechnikailag viszont nem a legszebb eredményt adja, ha a telefon kamerájához túl közel helyezzük el a fényforrást. Sokkal természetesebb hatást érhetünk el ha távolabb tesszük a telefontól.
Az további extra ha ezt a fényforrást valamilyen módon “lágyítani” is tudjuk.

Vegyünk egy sima zseblámpát, ha ezzel megvilágítunk valamit csúnya, erős árnyékok keletkeznek, nem lesz szép természetes hatása. Viszont ha fogunk egy pauszpapírt és a lámpa fénye elé helyezzük (lehetőleg nem túl közel), máris szép szórt fényt fog eredményezni.
Ez egy durva példa, de jól szemlélteti a hatást. Természetesen ennél sokkal kifinomultabb és modernebb megoldások állnak a rendelkezésünkre.

Hagyományos E27 foglalatú nagy teljesítményű LED lámpa

Az elmúlt években a LED technológia térhódítása a fotós, filmes világot is elérte és egyre jobb és nagyobb fényerejű megoldások érkeztek, egyre elérhetőbb áron.
Erről bővebben itt olvashatsz –>

Kompakt fénycsöves lámpaszett

A kompakt fénycsöves lámpák is nagyon kedvező áron kínálnak hatalmas előrelépést a világítás nem is olyan rögös útján.

Hogyan világítsuk be magunkat egy telefonos videóhoz?

A legideálisabb és legegyszerűbb esetben elegendő egy nagyobb fényforrás is, amit vagy önmagában vagy valamilyen derítő felülettel (ami lehet akár egy fehér fal is) kombinálva használhatunk.

Amikor megvilágítunk egy személyt (vagy tárgyat) valamilyen irányból a másik oldala árnyékba kerül. Ezt az árnyékot a legegyszerűbben úgy tudjuk kompenzálni ha visszaverjük – derítjük – a fényforrásunk fényét.
Derítéshez használhatunk fehér lapot vagy akár egy fehér falat , tükröt vagy bármilyen fény visszaverésre képes felületet.
A színes felületeket kerüljük, mert azok módosíthatják a színegyensúlyt.

Derítőlapok

Háromszög alakú derítőlap kézi fogantyúval

Profi és igényes megoldást derítőlapok használatával érhetsz el. Ezek olyan összecsukható fényterelők amik különböző visszaverő felületeket tartalmaznak. Lehetnek kétoldalas vagy 5 különböző felületet is tartalmazóak. A legjellemzőbb felületek:
Fehér – természetes hatás
Ezüst – nagyobb visszaverő képesség a fehér felülethez képest és karakteresebb fénye is van
Arany – melegebb tónusú derítést eredményez, ritkábban használt érdemesebb inkább olyan típust választani ami ezüsttel kevert
Fekete – ez egy kicsit kakukktojás, mert nem fényt ver vissza, hanem elnyeli azt. Filmes világban gyakorta használt.
Áteresztő – ez is kicsit kakukktojás, mert jellemzően nem a fény visszaverésére használjuk, hanem a fény útjába helyezve lágyítjuk azt.

Minden amit a derítőlapokról tudni akarsz –>

Összességében elmondható, hogy a derítőlap képes akár egy másik fényforrást kiváltani.

Vannak olyan szituációk amikor ennél többre vágyunk, ekkor érdemes még egy fényforrást bevetni. Az a fény ami a fő megvilágításunkat adja főfénynek hívjuk. Az ez által keletkező árnyékokat a derítő fényünkkel tudjuk kompenzálni.
A megvilágításunk sokkal térbelibbé tehető egy ellenfénnyel, vagy a háttér megfelelő megvilágításával.
A főfényt érdemes lágyabb, szórtabb megvilágításnak választani, tehát célszerű a fényforrásunk fénye elé valamilyen lágyító előtétet tenni. Ez lehet egy áteresztő ernyő vagy softbox is. Az ellenfény, élfény lehet keményebb karakteresebb is, ez ízlés kérdése.

De mi az a Softbox?
Itt mindent megtudhatsz róla –>

Két lámpás softboxos kit

Egy ilyen a fenti képen látható szettel, szinte minden otthoni felvétel könnyedén megoldható. A két lámpának köszönhetően megvan a variálhatóság lehetősége is. Az állványok segítségével tetszőlegesen tudjuk pozicionálni fényforrásainkat.

Többre vágysz ennél?

Amikor komolyabb feladatokra tervezünk felszerelést beszerezni érdemes még pár tulajdonságot figyelembe vennünk.
Szabályozható teljesítmény
Egy olyan lámpa esetén ahol nem lehet fényerőt szabályozni a lámpa távolságával tudunk játszani vagy további diffúzorokat helyezhetünk a fény útjába, amik levesznek a fényerőből. Ezek viszont már kompromisszumokkal járnak.
A komolyabb LED lámpák fényereje teljes tartományban fokozatmentesen szabályozható.
Szabályozható színhőmérséklet

Bizonyos szituációkban igazodnunk kell a környezeti fényekhez, vagy az is lehet, hogy mi szeretnénk valami eltérő hatást létrehozni. Ilyenkor praktikus ha a lámpánk színhőmérsékletét tudjuk módosítani. Egyes helyzetekben elegendő színhőmérséklet módosító fóliák használata is.
Cserélhető fényformálók
Az egyszerűbb lámpáknál nincs nagy lehetőség a fényformálók variálhatóságára, pedig a kívánt eredmény eléréséhez különböző módosításra lehet szükség. A komolyabb lámpák fényformáló csatlakozással vannak ellátva (bajonett), ennek hála egy gyors mozdulattal könnyedén válhatunk.
Stabilitás, tökéletes szín visszaadás
A profi végeredmény érdekében nem megengedhető, hogy a lámpa fénye ingadozzon vagy az, hogy egyes színeket ne úgy lássunk viszont a felvételen mint amilyenek a valóságban voltak.
Vibrálás, villódzás mentesség

Amikor videózáshoz választunk lámpát az egyik legfontosabb tényező, hogy a lámpa képes e vibrálás mentesen világítani.
Akkumulátoros üzemeltetés
Kültéri használat esetén nem megoldható a hálózati tápellátás, de számos beltéri videó esetén is zavaróak lehetnek a kábelek, ilyenkor praktikus ha lámpánk képes akkumulátoros üzemre is.

Kedvező árú Bowens bajonettes LED lámpa

Megnézem ezeket a lámpákat–>

Az első részt itt olvashatod –>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .